Masak sayur campak-campak

Dah lama nak tulis pasal makanan yang kita masak kat dapur. Memanglah tak hebat macam kat hotel tapi bolehlah sekadar nak hidup. Pada anak-anak, apa yang kita masak sedap aje. Makanan tu mungkin simple aje, tapi diaorang makan ngamel kata orang Jawa. Tu pasal, kita sentiasa semangat nak masakkan anak-anak.
Sebenarnya buku resipi kat rumah tu memang banyak. Cakap aje apa, resipinya ada. Soalnya pernah cuba ke tidak. Kebanyakannya belum cubalah.
Yang paling kita suka masak ialah resipi yang mudah yang menggunakan paling sikit bahan-bahan jadi masa persiapan sekejap je. Paling kita suka ialah memasak campak-campak. Tak payah susah-susah nak kira sukatan. Pakai agak-agak, dan gunakan sikit common sense, Insya Allah, lauk tu menjadi.
Masakan favourite kita ialah masak sayur oyster atau pada kita Masak Sayur Campak-Campak. Namanya macam tu sebab kita boleh campak aje sayur apa kita nak, gaul rata dengan bawang putih dan halia yang telah ditumis, dan kicap dan oyster sauce - jadi! Kalau nak pekat gaul sedikit tepung maizena dengan air panas kemudian campurkan dengan bahan yang telah ditumis. Kalau nak berkuah, tambah air dan garamnya bubuhlah secukup rasa.
Tak percaya pergi cuba sendiri.

3 Comments:
dah selesai masak... campak lah pula ke dalam mulut, kan? hee
Mesti punya.
sedap!!!! ni baru tengok je, kalau campak dlm perut, lagi best!
Post a Comment
<< Home